Octavian Ciocan își luase dezlegarea de la Clubul Farul, dar încă nu-și făcuse transferul pe LPS Brăila
Octavian Mihai Ciocan (18 ani), multiplul campion național și balcanic la înot decedat duminică noapte, la petrecerea unui prieten, va fi înmormântat mâine la Brăila. În urma lui rămân durere, regrete, dar și multe întrebări. Cum pot fi depistate problemele cardiace congenitale în rândul sportivilor de performanță? Tema nu e de actualitate doar în România la noi, ci peste tot. Anul trecut, în aprilie, norvegianul Alexander Dale Oen (26 de ani), campion mondial la înot, deceda subit din cauza unei boli de inimă ereditară în timp ce se afla la duș.
Șeful liceului, un tip secretos
„Credeți că norvegienii tratează superficial examinările medicale?”, se întreabă retoric antrenorul federal la înot, Octavian Tileagă. ProSport a refăcut ieri traseul ultimului examen medical complet la care a fost supus Ciocan. Pe legitimația sa, la LPS Brăila, ultima viză apare pe data de 26 martie 2012. „Aici apare parafa doamnei doctor Ilieș, de la Brăila. Sportivul nu lucra cu mine în acea perioadă, așa că nu vă pot da mai multe detalii”, a dezvăluit antrenorul Tudorel Smeu.
Președintele liceului sportiv, Sorin Meca, a refuzat să permită corespondentului ProSport să fotografieze legitimația: „O voi pune la dispoziție organelor de anchetă, dacă mi-o solicită, sau mamei băiatului. Mi-e greu să vorbesc despre el la timpul trecut, îmi dau lacrimile”, a declarat Meca.
Sportiv de lot național, participant la Europenele din Belgia (iunie 2012), Octavian Ciocan ar fi trebuit, obligatoriu, să fie avizat medical de cea mai autorizată instutuție din țară, INMS. De la institut, răspunsul de la secretariat este afirmativ – „da, a făcut circuitul medical în luna mai, a fost declarat apt, iar viza a fost valabilă până în noiembrie 2012” -, dar rămâne un mister de ce nu apare parafa INMS pe legitimație.
Tertip sau dezinteres!?
„Sunt cazuri când sportivii fac circuitul, dar nu mai vine niciun reprezentant al clubului sau al federației să le punem ștampila pe legitimație”, este completarea, surprinzătoare, venită de la secretariatul institutului medical. Deci, Ciocan nu mai avea viză medicală din noiembrie 2012. „Viza este verificată numai la participarea în competiții. Sigur, ar fi ideal ca sportivul să fie avizat medical permanent, dar asta ține doar de antrenor și de club”, spune un personaj important din sportul românesc.
„Sachelarie e răvășită!”
Până în vara anului trecut, tânărul brăilean a lucrat cu Laura Sachelarie. Antrenoarea care a descoperit-o pe dubla campioană olimpică Diana Mocanu s-a izolat în ultimele două zile, refuzând orice dialog cu presa. „Vă dați seama că e răvășită. L-a crescut pe acest copil. Anul trecut, înainte de Europene s-a certat cu el, pentru că intrase într-un anturaj dubios. Nu vă gândiți la lucruri dubioase, ci mai degrabă la țigări, băutură, nopți nedormite. Laura e o antrenoare foarte severă. I-a spus că dacă nu se potolește, renunță la el. Părinții lui Octavian au convins-o să-l antreneze până la europene, după care și-a luat mâna de pe el”, mărturisește un apropiat al lui Sachelarie.
De la despărțirea de antrenoare, Tavi Ciocan a trecut sporadic pe la bazin. „Nici nu mai știam dacă vrea să facă performanță. Pe 12 februarie chiar l-am atenționat că trebuie să se decidă”, explică Smeu. Era oare obligatoriu, în aceste condiții, ca el să fie programat la vizita medicală? Conform Legii Sportului, răspunsul este DA.
Art. 55 (1) Practicarea exercițiilor fizice în forme organizate se realizează numai cu aviz medical. (2) Pentru a participa la antrenamente și competiții sportivii legitimați trebuie să efectueze controlul medical periodic și ori de câte ori este nevoie la unitățile de medicină sportivă. (3) Participarea sportivilor legitimați la antrenamente și/sau înscrierea lor la competițiile sportive sunt condiționate de existența avizului medical favorabil, eliberat numai de unitățile de medicină sportivă.
„El nu mai era legitimat nicăieri. Își luase dezlegarea de la Farul Constanța, dar nu era legitimat încă la noi”, încearcă să pareze Smeu. Ar fi depistat un examen sumar la Brăila, așa cum se fac mai toate afara celor de la INMS, problemele cardiace ale lui Tavi? E doar una dintre întrebările care rămân, alături de durere și regrete, în urma unui tânăr de numai 18 ani, care n-a avut șansa să ajungă mare.
Conform autopsiei, Octavian Mihai Ciocan a decedat în urma unui infarct acut, cu cardiopatie hipertrofică (îngroșarea pereților inimii) și cu stenoză aortică (îngustarea anormală a valvei aortice)
„Vestea m-a bulversat și m-a afectat cu atât mai mult cu cât îl cunoșteam pe acest sportiv”, Camelia Potec, campioană olimpică la înot
În fotbalul american se poate!
Unul dintre cei mai talentați jucători care vor participa la draftul Ligii Profesioniste de Fotbal American din acest an, Star Lotulelei (23 de ani, 1.88m, 141 kg), ar putea să își încheie cariera după ce medicii i-au descoperit o problemă la ventriculul drept, în urma unei ecografii cardiace. Conform ecografiei, ventriculul lui Lotulelei pompează sângele cu o eficiență de 44%, cu cel puțin 11 puncte procentuale față de ritmul normal. Totul a fost descoperit la un control medical obligatoriu la care a fost supus fiecare jucător care dorește să devină profesionist, în cadrul unei întâlniri care se desfășoară pe mai multe zile la New York. (Adrian Costeiu)
Nadal și-a revenit și nu prea
Rafael Nadal a renunțat să participe la primele două turneee Masters Series din acest an, la Indian Wells și Miami, programate în martie. Revenit de curând pe teren după o absență de șapte luni, „Matadorul” a decis să sară peste întrecerile care se desfășoară pe ciment și să se concentreze doar pe competițiile desfășurate pe zgură, suprafața lui favorită. Principalul obiectiv rămâne Roland Garros-ul.
Hănescu, victorie rapidă cu Tomic
Victor Hănescu a avut nevoie doar de aproximativ 20 de minute pentru a se califica în turul secund la Dubai, turneu din categoria „500”. Românul a beneficiat de abandonul australianului Bernard Tomic, în primul set, la 3-2, astfel că și-a asigurat pentru azi un meci cu Nikolai Davydenko. Totodată, „Hăne” va primi 45 de puncte ATP și un cec în valoare de 22.575 de dolari.
Niculescu, peste trei ore pe teren
Monica Niculescu s-a calificat, luni seara, în turul secund al turneului de la Florianopolis, după ce s-a impus cu 5-7, 7-6, 6-1 în fața favoritei numărul 6, Anabel Medina Garrigues (Spania). Partida s-a transformat într-un adevărat maraton pentru cele două jucătoare, în condițiile în care a durat trei ore și nouă minute. În turul doi, Niculescu o înfruntă pe Tereza Mrdeza (Croația).
Obiectiv, o medalie la Göteborg
România va participa cu o delegație de 18 sportivi la Campionatele Europene de atletism în sală, care vor avea loc începând de vineri până duminică, la Göteborg. Federația a fixat ca obiectiv o medalie și clasarea a trei sportivi pe locurile 4-6. Din delegație nu lipsesc Anca Heltne, Ancuța Bobocel, Esthera Petre, Angela Moroșanu, Marian Oprea, Mihai Donisan și Cătălin Câmpeanu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER